Ollessani vaihto-oppilaana Dominikaanisessa tasavallassa, isäntäperheeni äiti sanoi minulle, että jos nainen ei lakkaa kynsiään, hän tuskin pääsee naimisiin.

Hui. Onneksi olen jo naimisissa.

Kauneusviikkoni hengessä, katson kuitenkin käsiäni. Ne ovat kuivat, paikoin halkeilleet johtuen kuivasta ilmasta ja kovasta pesemisestä. Kynnet ovat halkeilleet, lohkeilleet ja repeilleet. Onneksi mitään kynsilakanloppuja ei kuitenkaan ole (koska en ole lakannut niitä varmaan vuoteen...). Ne näyttävät elämäänähneiltä, karheilta, kovaa työtä tehneen naisen käsiltä.

Netistä löytyy paljon ohjeita kotimanikyyriin, esim. kotiliesi.fi/ajankohtaista/hyvinvointi/manikyyri-kotona. Minulla ei tietenkään ole kaapissa manikyyrisettejä tai kynsikylpyainetta. Mutta teen kuten vaisto sanoo ja karibialaisnaiset opettivat ja turvaudun niihin puteleihin mitä minulla sattuu olemaan, samalla kun katselen Housea:

  1. Kynsien viilaus - jo tässä kuluu tuhottamasti aikaa, niin liuskaantuneet ja epätasaiset kynteni ovat.
  2. Kynsinauhojen "tökkiminen" appelsiinipuutikulla. Tätä ennen liottelen sormia vedessä ja pehmitän sormenpäitä rasvalla. Lisäksi minulla sattuu, ihme kyllä, olemaan jotain kynsinauhavettä omiin häihini valmistautumisen jäljiltä kohta neljän vuoden takaa. Töpsyttelen sitä myös kynsien reunalle ja otan sitten tikun käyttöön. Melko vaikeaa, varsinkin oikean käden käsittely vasemmalla kädellä...
  3. Rasvaan sormet Yvonne Ryding -sarjan Instant repair -voiteella. Tämä "ihmevoide" sisältää mm. mehiläisvahaa ja lanoliinia ja saa sormeni kiiltäviksi.
  4. Aluslakkapulloni on juuttunut kiinni ja heitetään roskiin. Lakkaan kynnet ihonvärisellä kynsilakalla, kaksi kerrosta. Ei siis värilakkaa, koska en ole varma jaksanko ylläpitää sitä kauneusviikkoni jälkeen...
  5. Tähän mennessä House on jo loppunut, mutta minun on istuttava paikoillani koska käteni ovat niin rasvaiset, että niihin tarttuu jokainen karva ja pölyhiukkanen. Varmuuden vuoksi rasvaan ne vielä Ziajan Natural olive hand & nail cream -voiteella
  6. Kun pahin kiilto on häipynyt, lopputulos on itse asiassa ihan kiva joskaan ei mitenkään huomiota herättävä:

Kädet ovat myös pehmeät kuin vauvan poski. Seuraavana aamuna ne tosin jo kaipaavat jälleen rasvaamista.

Kyllä kannatti nähdä tuo vaiva, koska nyt voi hetken nauttia pehmoisemmasta kosketuksesta ja sormuksetkin näyttävät paremmilta. Mutta että tekeekö joku tämän tosiaan joka viikko?