Koko viime viikon  haaveilin tekeväni herkullista toscapiirakkaa, jota sain maistaa Lappeenrannan juoksutapahtuman yhteydessä Sailan tekemänä.

Viime viikko oli kohtuullisen rankka ja olin perjantaina sekä henkisesti että fyysisesti todella väsynyt. Päätin silti leipoa ja kas vain - olo koheni heti! Inspiroiduin jopa kokeilemaan vähän omaa sovellusta.

Sailan reseptiä minulla ei siihen hätään ollut, joten turvauduin Kinuskikissaan, kuinkas muutenkaan. Kuorrutteen aion kuitenkin tehdä kuten olin Lappeenrannassa vierestä nähnyt, kinuskista ja manteleista. Alkaessani tehdä taikinaa, huomasin sen olevan hyvin samankaltainen kuin muffinssitaikinat ja ajattelin, miksipäs en kokeilisi tehdä toscamuffinsseja!

Pähkäilin, miten kuorrutteen saisi parhaiten onnistumaan ja päätin kokeilla Tupperwaren silikonivuokia, jotta kinuski saisi rauhassa jähmettyä vuoan sisällä. Laitoin taikinaa vuokien puoliväliin, jotta kuorrute mahtuisi kokonaan vuoan sisälle.

Lopputulos oli herkullinen ja siinäpä olikin mukava perjantai-illan iltapala! Tein osasta taikinaa myös aivan perinteisen muotoista toscapiirakkaa, joka tarjoiltiin seuraavana päivänä viikonloppuvieraille.

Muistin vasta tänään, että Lappeenrannassa kuorrutekin kävi uunissa, minä sen sijaan laitoin sen jääkaappiin jähmettymään kuten Kinuskikissan ohjeessa. Mutta hyvä tuli!

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokokidesokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 dl maitoa

Kuorrute:

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

100 g mantelilastuja

 

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen nopeasti sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Lusikoi silikonivuokiin, n. puoliväliin vuokaa. Paista 200 asteessa n. 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja puhdista vuokien reunat jos niihin on tullut paistaessa jotain (esim. palanutta taikinaa)

Valmista kuorrute keittämällä kermaa ja sokeria 15-20 minuuttia. Sekoita joukkoon mantelilastut.

Lusikoi kuorrutetta muffinssien päälle. Anna muffinssien olla vuoissa ja nosta ne jähmettymään jääkaappiin ainakin tunniksi.